Alles over grindmatten

Wat leg je onder grindmatten?
Onder grindmatten moet een worteldoek worden aangebracht. Dit voor komt dat onkruid kan wortelen en in de grindverharding gaat groeien. Tevens werkt het doek drukverdelend, waardoor de kiezels minder makkelijk in de ondergrond gedrukt worden.
Sommige grindmatten zijn al voorzien van een worteldoek, dit scheelt u werk en kosten!
Onder het worteldoek kan eventueel een laagje zand worden toegepast, om te zorgen dat de grindmatten netjes vlak kunnen worden aangebracht.

Hoe plaats je grindmatten?
Grindmatten kunt u uiteraard door een vakman, zoals een hovenier, aan laten brengen, maar het is een karweitje wat ook gemakkelijk zelf kan worden gedaan.
De matten worden per rij in de breedte van het te leggen vlak aangebracht. Een rij dient altijd verspringend ten opzichte van een volgende rij te worden geplaatst. Dit zoals een muur van metselwerk.
Zorgt u altijd voor een vlakke ondergrond, zodat de matten overal op gelijke hoogte en stabiel liggen. Breng eventueel een ligt afschot aan, zodat het water gemakkelijk weg kan lopen ( ca 2cm / m1). De vlakke ondergrond is te realiseren door een zandbed met een dikte van ca 5cm.

Hoe dik moet een grindlaag zijn?
Een grindlaag moet de dikte hebben van de grindmat + 1,5 a 2,0cm.
Deze overhoogte zorgt ervoor dat de grindmat niet meer zichtbaar is.
Een te dikke laag grind draagt niets bij aan de sterkte van de verharding en zorgt tevens voor meer werk omdat er hier gemakkelijker sporen in gereden worden!

Waarom matten onder grind?
Grindmatten versterken de grindverharding, hierdoor is een minder zware fundering te voorzien. Het zorgt voor een strak uiterlijk en minder spoorvorming; dus minder harken.

Waarom grind harken?
Grind wordt vaak geharkt om het onkruid er uit te verwijderen en om spoorvorming weer op te vullen.
Bijvoorbeeld voetstappen of bandensporen van de fiets of auto.

Hoeveel grindmatten per m2?
Dit is afhankelijk voor de grootte van de grindmat. Van een kleine grindmat zijn er per m2 meer nodig van van een grotere.
Bij ons is deze vraag niet relevant; u besteld per m2 en wij rekenen het aantal matten hiervoor uit. We ronden altijd af naar boven, zodat u niet tekort heeft!
De m2's (vierkante meters) worden bepaald door de lengte x de breedte te meten.

Welke fundering onder grindmatten?
Dit is afhankelijk van waar het oppervlak voor bedoel is, maar in het kort:
Voetpad / terras: fundering van zand
Oprit / parking: fundering van steenpuin
Wandelpad: fundering van zand

Hoeveel cm grind op een grindmat?
Een grindlaag moet de dikte hebben van de grindmat + 1,5 a 2,0cm.
Deze overhoogte zorgt ervoor dat de grindmat niet meer zichtbaar is.

Hoeveel kosten grindmatten?
Ongeveer tussen de € 12,- en € 18,- per m2.

Kun je grind op aarde leggen?
Dit kan altijd, het is alleen af te raden.
Aarde ligt bijna altijd 'los' en is moeilijk te verdichten. Het kan wel, maar door het gewicht van het grind zal het na verloop van tijd ongelijk gaan liggen.
Er dient altijd eerst een worteldoek op de aarde te worden gelegd.

Hoeveel m2 met 25kg grind?
Indien we uitgaan van een soortelijk gewicht van grind van 1600kg/m3 en een laagdikte van 5cm komen we op 80kg/m2, dus 0,3m2 voor 25kg.

Hoeveel grind nodig voor 20m2?
Indien we uitgaan van een soortelijk gewicht van grind van 1600kg/m3 en een laagdikte van 5cm komen we op 80kg/m2, dus 1600kg voor 20m2.